Гинка Витанова: Немският език е лесен. Но защо?

Гинка Витанова: Немският език е лесен. Но защо?

2016-10-19 15:04:31
Гинка Витанова: Немският език е лесен. Но защо?

Част V

С твърдението, че немският език е труден, повечето хора изразяват отношението си към най-разпространения майчин език в Европа. Но има ли това твърдение сериозни основания? Наистина ли е немският е по-труден от другите езици?

Като всички езици в света и немският си има трудни и лесни елементи. Но дали трудните преобладават или са твърде преекспонирани в сравнение с други езици? Едно е ясно – ученето на всеки чужд език зависи от личния езиков бекграунд, който включва както нивото на владеене на майчиния език, така и степента и броя на изучаваните чужди езици. Неоспорим факт е, че спрямо нашия език и при едно задоволително владеене на английски език ( а сега всички го учат без прекъсване от детската градина) немският език има страни, чието овладяване не изисква никакви усилия. Но кои са те? Нека ги анализираме обективно:

Четенето и писането на немски са безпроблемни

Това, на което сме свикнали в българския език, прилагаме без грам усилие и на немски: Четем всичко така, както е написано, пишем, както чуваме. Това прави писането и произношението на немски изключително лесни. Затова още в първия час по немски всички могат да започнат да четат и говорят без грам стрес. Това облекчава ученето на немски неимоверно. Сравнете за обективност с английския или френския език.

Ученето на думи е лесно и бързо

Всички са писали всяка дума на английски по 20 пъти или реда. Не зная, защо този каторжен труд, костващ толкова много време се счита за нещо лесно, може би защото се изискват механични усилия. На немски думите не се учат с мъчително писане часове наред. С едно или 2 прочитания думите се научават веднага. Но не само това! Всяка нова дума може да се научи лесно и да се запише веднага само от чуването. Това е сериозна предпоставка за нарастване на словното богатство и в устен и в писмен вид по естествен път.

Немският език е нещо познато

Ако владеете английски или друг език от рода на германските езици, огромна част от изразите и лексиката на немски ще са ви познати. С тази разлика, че ще можете да ги напишете без проблем. Знаете ли всъщност, че 97 от 100 от най-използвани английски думи са с германски корени?

Глаголните времена са детска играчка

При ползването на немския освен сегашно време всъщност трябва да се научи и 1 време за миналото. Нито форми за бъдеще време, нито безкрайни минали времена, нито пък съгласувания на времена са необходими при писмена и устна комуникация. Сравнете с многобройността и начините на употреба на глаголните времена в английския или испанския езици, като не забравяте, че именно глагола носи най-много информация в изречението и се убедете сами.

Всичко е логично и затова научимо

Всички знаят, че във всеки чужд език най-трудно се учат идиомите – именно защото липсва всякаква логика на израза. Всички съществителни се пишат с главна буква – дори Марк Твен се изказва ласкаво за тази особеност. Освен това формата им в повечето случаи показва рода на думата. С това тази така прославена голяма трудност в немския език е преодоляна още по време на първото ниво. Представките на глаголите също имат предвидими и ясни значения. Тази логичност е добра предпоставка новите знания да се надстрояват трайно и неусетно.

И така, трудно ли е да научиш немски език?

И в немския както и във всички други езици има трудни и лесни страни. Тук ви показах някои от изключително лесните страни на немския език. Впрочем трябва да отбележим, че нагласите и чувствата към един език също влияят върху начина на учене. Едно е ясно: Немският език е лесен, ако го учиш в система. Именно такива програми по немски предлагаме ние в Езиков Център Виа Германика при това в приятна мотивираща среда. Затова резултатите са повече от добри.

Ако и Вие искате да се уверите, че немският език е лесен, разгледайте тук нашите актуални предложения. Или прочетете и другите авторски статии на нашия сайт.