Какви са актуалните такси в немските университети

Какви са актуалните такси в немските университети

2019-06-19 15:20:43
Какви са актуалните такси в немските университети

С настоящата статия по немски публикации искаме да информираме всички заинтересовани, защо следването в Германия от финансова гледна точка си струва. Поводът е, че във Виа Германика често родителите са изненадани от факта, че в немските университети не се плащат такси за следване. Причините са в начина на определянето им.

В Германия студентските такси са зависими от отделната провинция. Така е от 2005 година насам според решение на Федералния Конституционен съд. Общи такси за университетите в цяла Германия няма. Всяка провинция решава, дали да има такси за обучението на студенти във висшите си училища или не. И въпреки отделни опити през годините да се въведат такива понастоящем общи такси за следване няма в нито една провинция на Германия. Това се отнася за бакалавърските и последващите магистърските програми в държавните университети. Обучението в тях е на немски език.

И все пак определени семестриални вноски има. Отново според провинцията. Те трябва да се заплащат от студенти, които проточват следването си много над нормалната продължителност, от тези, за които това не е първо следване, от възрастни хора, които желаят да станат студенти след 60-та си година. Освен това има и административни такси за записване в университета. Но те са по-скоро символични до 75€/ семестър.

Разгледайте таблицата по-долу по провинции, за да добиете ясна представа за финансовата страна на висшето образование в Германия. По отношение на качеството на образование и водещите университети вижте топ 10 в тази статия. И ако решите, че следването в Германия е добър избор за Вас, запишете се за специалните сертификатни курсове по немски във Виа Германика, които са в 6 нива и са специално за гимназисти.

Ето резултатите от нашето проучване в таблица. Колко струва висшето образование по провинции? ( Приемни изпити за немски ВУЗ като при нас няма. ) Вижте тук първите 8 провинции по азбучен ред.

Таблицата е красноречива, нали? Вижте сега, какво е положението в останалите 8 немски провинции. Отново повтаряме, че става дума за всички специалности в държавните университети.

И така: това ще бъдат университетските ти разходи, ако решиш да учиш в университет в Германия. Ако завършиш в срок, втората графа на таблицата няма да се отнася до теб. Определено ти е изгодно. Осигури твоето професионално бъдеще без заеми, които да изплащаш години наред. Научи Немски с Нас и следвай в Германия, която специалност пожелаеш. Виж кога са следващите ни курсове, извеждащи до сертификата ТестДаФ тук.