Следване в Германия – безплатен път към отлично работно място

Следване в Германия – безплатен път към отлично работно място

2020-06-17 09:57:31
Следване в Германия – безплатен път към отлично работно място

И тази година Виа Германика ви информира: Как и кога може да се кандидатства в университети в Германия, респ. Австрия в настоящата извънредна ситуация.

Два факта правят следването в немски университети изключително атрактивно не само за българските кандидат-студенти:

Липсата на семестриални такси – образованието в немските университи продължава да е безплатно

Удобното кандидатстване само по документи - без излишен разход на пари и време.

Какво е различното тази година?

Актуална информация за сроковете за кандидатстване в годината на Covid - 19:

Поради пандемията, крайният принципен срок за кандидатстване за зимен семестър 2020/2021 се удължава от 15.07 до 20.08. За конкретния краен срок - информирай се точно за университета, който си избрал.

Освен това процедурата се извършва изключително онлайн и посредством пощенските услуги.

Обучението по немски във Виа Германика - пътят към успешното следването в Германия

Когато мечтаеш за просперитет, поставяш си високи цели и си готов да вложиш цялата си енергия в реализирането им, е важно да действаш навреме и последователно. Първата и най-съществена крачка е солидната подготовка по немски език. Втората- да избереш правилния университет. Ако за теб Германия е идеалната дестинация, но се затрудняваш в избора си на учебно заведение, тогава прочети следващите редове внимателно. Може би те ще улеснят и насочат избора ти в правилната и желана за теб посока.

Трамплин за върхово кариерно развитие

Представяме на твоето внимание супер престижния университет 

 „Лудвиг-Максимилиан“ в град Мюнхен. Основан през 1472 г от херцог Лудвиг lX, със своята почти шест вековна традиция, той е най-старият в провинция Бавария. В нашето съвремие учебното заведение е на челна позиция в класацията на десетте най-добри университети не само в Германия, но и в Европа. Бъди и ти сред привилегированите и направи тази инвестиция в бъдещето си. Учи немски във Виа Германика и успявай в живота с лекота.

Факти и числа:

-18 факултета и 190 специалности; над 700 професори                  

- почти 3.900 научни работници

- 50 000 студенти; 15 % от тях чуждестранни, за които обучението също е безплатно

- изключително активна научно-изследователска дейност

Квартири

Да намериш изгодно общежитие в Мюнхен не е невъзможно. В това начинание имаш надежден партньор в лицето студентската организация (Studentenwerk), която урежда голяма част от битово-административните въпроси. Студентският град разполага с около 11.000 стаи и апартаменти за своите възпитаници, като цените варират около 300 евро. Не забравяй, че наемането на стая е процес, свързан с кандидатстване и удовлетворяване на определени условия, както и спазване на срокове.

Студентски живот 

Неограничени са възможностите за добре прекарано свободно време. Култура, спорт или политика- хубавото тук, е че всеки, наистина всеки може да бъде не просто участник, а сътрудник и творец в ролята си на студент. Единственото условие е да имаш желание. Дали ще предпочетеш релаксираща разходка в парка между двете лекции, посещение във фитнес клуба или ободряващо сетивата плуване в басейна- изборът е твой. Със сигурност не би искал да пропуснеш и нощния живот на Мюнхен, както и да се увериш в ненадминатото гостоприемство на баварците  в някоя от многобройните бирарии със съзерцателни цветни градини.

Начини за финансиране

Голяма част от студентите работят почасово, за да финансират обучението си. Освен паричния, тази дейност има и друг стимул, който е не по-малко убедителен. Съвместяването на учебната и трудовата дейност те прави не само финансово по стабилен , но и по-уверен, самостоятелен и перспективен в очите на бъдещи работодатели. Бъди смел и създай навреме своята мрежа от контакти, което ще ти даде преднина пред конкурентите. Освен това ще упражниш и обогатиш допълнително социално-комуникативните си умения на немски. Темата за финансирането на обучението е безспорно ключова и всеобхватна, затова не пропускай и ежемесечните доклади по темата, които се организират в университета.

Как да кандидатствам

Кандидатстването минава основно през два етапа, като всеки един има строго регламентирани крайни срокове.

Кандидатстване (Studienbewerbung) - то започва с попълване на молба за допускане до обучение. Освен това са нужни още редица преведени и легализирани документи, особено съществен сред които е сертификатът за владеене на необходимото ниво на немски език.(ниво С1)

Получаване на писмено одобрение (Zulassungsbescheid), в който са упоменати нужните за самото записване документи.

Записване (Immatrikulation) - след получаване на Zulassungsbescheid в рамките на определен срок, обикновено лично, в самия университет.

Полезни линкове

Сайт на университета https://www.uni-muenchen.de/index.html

Квартири и общежития https://www.studentenwerk-muenchen.de/wohnen/

Кандидатстване и записване в университета

https://www.uni-muenchen.de/studium/studium_int/studium_lmu/bewerbung/index.html

Свободно време, студентски живот

https://www.uni-muenchen.de/studium/stud_leben/index.html

Не пропускай сертификатните курсове на Виа Германикакоито подготвят за академичния сертификат по немски TestDaF. Последвай https://bit.ly/2NdGdfL във Фейсбук и бъди винаги информиран за предстоящото от Виа Германика. 

Стартираме през месец септември, но записването започва през месец август. Последвай ни във