Моето лично преживяване ТестДаФ

Моето лично преживяване ТестДаФ

2020-08-13 14:46:50
Моето лично преживяване ТестДаФ

Да положиш изпита по немски TestDaF на 31 години

 

Днешната статия е малко по-необикновена. С нея целим не просто да Ви мотивираме за изучаване на немски, а да Ви вдъхновим за безотказно и неуморно преследване на целите си. Независимо от възрастта, независимо колко абсурдно си представяте, че би изглеждало това в чуждите очи. Конкретното ми послание е колкото клиширано, толкова и истинно, защото самата аз често си повтарям “Човек се учи, докато е жив”, а в Германия биха добавили “Man lernt nie aus”

Приятно четене!

 

Как започна всичко?

Спомням си как, въпреки усилията ми тогава, след седми клас не успях да се класирам за НЕГ в Бургас, което тогава отчетох като личен провал с апокалиптични мащаби. Предполагам, че много от децата в наши дни (заедно със семействата си) преминават през същите драматични епизоди.

И така, завършвайки средното си образование през далечната 2005 в СОУ “Кирил и Методий”, гр. Бургас, получих сравнително добра подготовка по немски. Впоследствие си намерих работа като аниматор в немска тур агенция и успях да приложа знанията на практика.

 

Защо тогава реших да положа Test DaF на 31 г.

Напредвайки с годините и трупайки житейски опит, осъзнах, че знанията са ценни, но съвременният трудов пазар изисква официално легитимиране на тези езикови знания и умения. Така след като проучих възможностите, си дадох сметка, че най-практично би било e да се сдобия със сертификат Test DaF, поради следните причини:

 

1. Безсрочен е, тоест важи доживот.

2. Международно признат в немскоезичния свят.

3. Дава предимство на немския трудов пазар и влияе пряко върху паричното брутно възнаграждение.

4. Удовлетворява условието на немските университети за ниво на владеене на езика, което улеснява приема в тях.

 

Защо избрах Виа Германика?

Когато реших да се заема сериозно с подготовката за Test DaF, се спрях мигновено на Виа Германика. Още докато бях в гимназията познавах много съученици, които г-жа Витанова бе подготвила, и които впоследствие успешно положиха изпита, който им проправи път към мечтания немски университет.

 

Стабилното владеене на ниво C.1 - условие за максимален резултат на Test DaF

Спомням си как, макар да покривах знанията от диагностичния тест, г-жа Витанова ме посъветва да се запиша за ниво С.1 (за което се радвам, че я послушах).

Първоначално искрено се противях и го считах за загуба на време, но в края на курса си дадох сметка, че това е била съществена и неделима част от подготовката за същинския тренировъчен, суперинтензивен курс за Test DaF. 

 

Да учиш редом до ученици, когато ти си на 31

Е, честно казано в началото ми беше странно, навярно и на тях :-), но истината е, че на самия курс всички бяхме равни, обединени от еднаква цел, преминаващи през еднакви трудности. Дори бих казала, че имах преимущество пред тях, с по-големия си житейски опит, който беше ключов при устните и писмени изложения на немски по различните тематични единици.

Големият ден- денят на Test DaF

Безспорно един многоцветен, изпълнен с ангажимент, надежди, страх, мотивация и поглед взрян в бъдещето, ден! Настъпи най-после моментът, за който се бях готвила половин година. За мен беше важна не само академичната подготовка, но и психологическата. Във Виа Германика ни информираха детайлно за всеки един етап от този стандартизиран изпит. Знаех перфектно какви са правилата, компонентите, за кое да внимавам, как да бъда по-ефективна. Разбира се това се случи в резултат на месеци упражняване на стратегии и целенасочена подготовка за полагане на Test DaF във Виа Германика.

 Резултатът

Това, което постигнах е потвърждение на правилото, че усилията винаги се възнаграждават, поне това показа моят опит и резултат на Test DaF - 19 от 20 точки или 95 % успеваемост. Не е зле, нали!

Можеш го и ти! Свържи се с нас и ние ще ти предложим курса по немски, от който ти имаш нужда, съобразно твоите цели! Прочети тук за сертификатните курсове от азбуката до сертификата.