Гинка Витанова: Немският език е лесен. Ако го учиш в система! 2 част

Гинка Витанова: Немският език е лесен. Ако го учиш в система! 2 част

Част II:   Силните глаголи в немския език

Скъпи приятели, благодаря Ви за прекрасните коментари и високи оценки. Радвам се, че съм Ви помогнала да подредите своите знания в този граматически раздел. И сами да направите преценката за лекотата на ученето, когато  езиковият материал е поднесен систематично и ясно. Ето тези принципи са залегнали в моите програми за обучение по немски език в Езиков Център Via Germanika и Online Via Germanika. С помощта на авторската ми онлайн учебна система "Немският е лесен", всеки от вас може да учи немски език по този начин - лесно и разбираемо.

Но да се върнем на днешната тема. Ето го и обещаното продължение на моята статия за силните глаголи. В него съм включила следващите 3 групи. Ето тяхната последователна промяна:

    3. Група:  i ⇒ a ⇒ u

 Infinitiv

        Präteritum

Partizip II

singen

sang

gesungen

trinken

trank

getrunken

finden

fand

gefunden

ringen

rang

gerungen

      4. Група:  e ⇒ a ⇒ e

geben

gab

gegeben

lesen

las

gelesen

essen

gegessen

sehen

sah

gesehen

      5. Група:  e ⇒ a ⇒ o

sprechen

           sprach

gesprochen

treffen

           traf

getroffen

empfehlen

           empfahl

empfohlen

nehmen

           nahm

genommen

Прочетете тези 3 групи няколко пъти на глас, за да свикнете с промените на гласните. Така всеки нов глагол, който научите, ще може да приобщите към една от групите и да ги употребявате правилно в речта.

За още уроци в този стил може да се регистрирате в Онлайн Виа Германика и да учите с мен, Гинка Витанова лесно и приятно. Тествайте Online Via Germanika тук.

Първата част на поредицата може да прочетете тук.

Viel Spaß liebe Freunde!

Deutschlernen mit Via Germanika ist leicht!

Ihre Ginka Vitanova

Коментари

Mariana Petrova

Ne se sabavihte s 2-ta 4ast.4akah q s netarpenie.Neveroqtno korektni ste.6te se radvam na tretata 4ast i dano da ima o6te ot drugi rasdeli na nemskata gramatika.Blagodarq vi mnogo.Оставете коментар

Невалидно

Невалиден