Гутенберг - изобретател на печатарската преса

Гутенберг - изобретател на печатарската преса

2016-05-19 15:20:39
Гутенберг - изобретател на печатарската преса

1456 година в Майнц излиза първата печатна книга – така наречената „Библия на Гутенберг”. Нарича се така, защото носи името на създателя на печатарската технология – Йоханес Гутенберг. Известна в историята още с името „42-редова Библия”, което идва от броя на редовете, които са разположени върху една страница.

Излиза в малък тираж - около 180 екземпляра. Текстът е от латински ръкопис, печатан с немски готически букви в две подравнени колони, с черно мастило. Цветните илюстрации са нанесени на ръка след печата. Помага му Петер Шьофер – един от най-добрите майстори на гравюрата за онова време. Някои от страниците са на хартия, а други – на пергамент, изработен от телешка кожа.

Днес от тази Библия са оцелели само 49 екземпляра. Интересна особеност е, че от отпечатаните издания не могат да се открият два еднакви екземпляра. Гутенберг за времето си създава специално мастило и сплав. Реставратори са изследвали най-внимателно страниците на запазения в университета в Севиля екземпляр , изучавали са състоянието на боите и шрифта и са установили, че книгата, която е на повече от 550 години, е в перфектно състояние. 1987 година неизвестен ценител плаща на аукцион в Ню Йорк 5,39 милиона долара, за да закупи първото издание на Библията, отпечатана от Гутенберг.