Онлайн обучение по немски - може ли да е добро?

Онлайн обучение по немски - може ли да е добро?

2021-05-03 23:47:37
Онлайн обучение по немски - може ли да е добро?

Навлязохме стремглаво / и не доброволно / в дигиталната ера на образованието. И може би поради тази причина изградихме отрицателно отношение към всичко, което не е присъствено обучение. А дигитализацията всъщност отдавна чукаше на вратата на всяка класна стая в света. Защото това поколение младежи трябва да учи с адекватните на тях средства и форми. Несъмнено това е дигиталната среда - тяхното настояще и бъдеще!

И така: обявили сме следващите курсове по немски за гимназисти през есента в дистанционна форма. Но може ли онлайн обучението да е успешно? Не бързайте недоверчиво да клатите глава!

Почти едногодишният опит на Виа Германика в дистанционните курсове по немски за гимназисти и възрастни даде положителен отговор на този въпрос. Защото когато поставиш учащият в центъра на работата си, намираш верния път, дори в нови, непознати ситуации. Истина е, че винаги е имало алтернативи при чуждоезиковото обучение, има ги и сега. И тяхната успешност се определя не от формата, а първостепенно от съдържанието.

Какво имам предвид под съдържание? 

Това са 3 простички правила за учебното съдържание, които обаче предопределят усвояването на немския език / или друг чужд език / от всеки учащ, който се старае и желае да го научи. А дали това ще се случи в присъствена, онлайн или дистанционна форма всъщност е от второстепенно значение. 

Какво е доброто учебно съдържание за успешни курсове по немски?

1. Учебното съдържание по немски трябва да е ориентирано към практиката!

Не е тайна, че едва комуникативната методика успя / само при правилното ѝ прилагане / да отвърже езиците на хората и те да проговорят на чуждия език още от първо ниво. Причината е, че темите на уроците отразяват реалния живот, и тогава езиковите средства - думи, изрази, типични реплики, частици - наистина се научават трайно, защото се прилагат в истинска ситуация. 

2.  Учебното съдържание по немски трябва да е ориентирано към действие!

При доброто учебно съдържание се очаква активно учене. Задачите, които се поставят на учащия, подтикват към общуване, към езикова активност. Въпроси, отговори, дискусии, хипотези, описания на картинки - постоянни действия в разнообразна учебна среда. факт е, че ако човек не е активен по време на учебния процес, то той може да разбере, но не може да усвои за себе си езиковите елементи и норми. След кратко време вече ги е забравил.

3. Доброто учебно съдържание трябва бъде свързано с откривателство!

Определено ученето на правила и тяхното декламиране говори за остарели похвати на езиково обучение. Учебното съдържание трябва да подпомага и насърчава откриването на закономерностите в немския език, както и на собствени правила при ученето. И да предразполага към излизане извън учебника, към разширяване на знанията по темите на уроците. Тогава ученето е мотивиращо и забавно. И естествено успешно. 

И тук идва ролята на формата, която НЕ трябва да разваля учебното съдържание. 

Дистанционното обучение по немски във Виа Германика успя да се справи с това съотношение без да допусне хаос в организацията на ученето по време на принудителното прекъсване на присъствените курсове. С успешното съчетание на синхронно и асинхронно обучение, елементи на flipped classroom или blended learning учебното съдържание на изключително комуникативните ни учебни системи не пострада, а само се обогати. Това стана възможно с помощта именно на дигиталните форми, а учениците ни - малки и големи - скоро разпознаха и се възползваха от многото положителни страни при този начин на учене. Така синхронните занятия станаха по-продуктивни, а курсистите ни откриха себе си в една нова учебна среда. Променихме тотално и тестването на знанията, защото формата на обучение и изпитване трябва да е единна. И още защото онлайн изпитите по немски вече са в ход и до 1 година хартиените ще са в миналото.

Да, споровете за това, коя е добрата методика или добрата форма на обучение по чужд език ще се водят още дълго и разгорещено. Но решението им всъщност е лесно: Добро е полезното езиково обучение, което дава ефективен резултат! Организирано с поглед насочен към бъдещето! А нашето се опира и на 20 годишна традиция!

А ти? Можеш ли да се отърсиш от клишетата? И да учиш немски адекватно на твоето време с отличен резултат? Запиши се тогава на курс по немски в дистанционна форма. Имаме курсове по немски за гимназисти в 5 нива - от съвсем начинаещи до доста напреднали. Можеш да учиш немски където и да си - удобно, комфортно и интензивно! А също и супер евтино. Защото тази година всички курсове са с 20% Юбилейна Отстъпка! 

Крайният срок за записване с 20% отстъпка е до 25 септември. Запази място в курса. Още информация и формуляр за удобно онлайн записване ще намериш на специалната страница в сайта ни тук.