Искаш ли да следваш в Германия

Искаш ли да следваш в Германия

2015-09-20 19:06:41
Искаш ли да следваш в Германия

Гинка Витанова: Искаш да следваш в Германия? Лесно е да те приемат.

Благодарение на 20-годишния ми опит в успешното консултиране за Следване в Германия и Австрия  извеждам като първостепенен ключовия въпрос при всички срещи с родители и гимназисти: Имате ли езиков сертификат по немски език? И 20 години получавам най-вече отрицателен отговор. След което чувам за заветната „подготвителна година“ в Германия, за научаването на немски за 3 или 6 месеца „на място“. В описанията на младежите и техните родители това изглежда като безплатна немска забавачка, която немските университети без изключение предоставят на младежи от цял свят, които не знаят немски. Или пък, че немски на детето не му е необходим – то „иска“ да следва на английски! И то специалности като право, история на изкуствата, архитектура …..

Затова с цел своевременна ТОЧНА информация искам сега още веднъж да споделя следното с всички, за които то е важно:

Приемът за класическите специалности и за най-престижните немски университети е по документи. ДВЕ условия трябва да бъдат изпълнени във всички случаи, независимо от конкретния случай при завършване на средно образование:

ПЪРВО  УСЛОВИЕ – да имате диплома за завършено средно образование.

ВТОРО УСЛОВИЕ - да имате сертификат по немски на ниво С1 от признатите сертификати за прием в немски университети. Такива са: TestDaF, DSH, Sprachdiplom Stufe 2. При всички тях най-ниските степени на владеене на немски език не са достатъчни за директен прием и кандидатстването с тях е равносилен на отказ от университета. Така че резултатът в езиковата диплома по немски е от решаващо значение.

Какво означава това за тези, които искат сериозно, а не от кампанийност да следват изключително изгодно в най-добрите университети в Германия и да ги ЗАВЪРШИТЕ? Всъщност не кой знае какво – иска се да планирате своевременно изучаването на немски език, така както правите с английския. Така че за да достигнете ниво С1 и да го овладеете е необходимо най-късно в 9 клас да сте започнали да учите немски език. Дори препоръчваме това да става от 8 клас, за да си освободите 12 клас за успешно полагане на матурите.

Кои са Предимствата на следването в Германия? Какво ще спечелите?  Много,  много неща. Ето някои от тях:

1. В класическите специалности НЯМА приемни изпити.

2. Следвате БЕЗПЛАТНО в Германия. Има символична семестриална такса, която включва дори билета за градския транспорт през целия семестър, както и много други финансови облекчения!

3. Университетите имат два приема на година – зимен и летен, за разлика от България, където приемът е само веднъж годишно.

4. Може да кандидатствате в неограничен брой университети.

5. Университетите разполагат с отлична база, прекрасни общежития и извършват абсолютно качествено обучение.

6. Завършилите в Германия са с немска диплома, която Ви гарантира работа навсякъде, с отличен немски език и много нови приятели от цял свят.

И тук само отбелязвам, че отличните знания по немски език са предпоставка не само за успешен прием, но и за УСПЕШНО ЗАВЪРШВАНЕ на университетската степен в Германия. А и за бъдещото работно място.

Именно за да са успешни кандидатите, а и за да спестим мнооого финансови разходи на родителите, е създадена нашата сертификатна програма по немски за ученици над 14 години. И се гордеем, че всички от 2004 година са приети НАВСЯКЪДЕ и че са завършили В СРОК. И отдавна работят това, което са пожелали…. Затова тези курсове по немски са инвестиция в близкото бъдеще с конкретни, ясни измерения. Ако искаш наистина да следваш в Германия, изпълни първо тези ДВЕ прости условия.