Гинка Витанова: Немският език е лесен. 4 част

Гинка Витанова: Немският език е лесен. 4 част

2016-01-20 13:14:24
Гинка Витанова: Немският език е лесен. 4 част

Част IV

Гинка Витанова: Немският език е лесен. Ако го учиш в система - 4.част

Директната работа с потенциалните клиенти на Езиков Център Виа Германика отново ме провокира за тази статия. Предлагам 3 отговора на въпросите: Какво означава да учиш лесно? И какво да очакваш от един езиков курс?

Гинка Витанова: Да учиш лесно означава да учиш редовно!

Наистина някои очаквания на желаещите да учат немски предизвикват у мен усмивка. Ученето си е усилие, за част от хората приятно, за другите може да стане. Ако искаш да знаеш който и да е език добре, определено ще трябва да се трудиш за това и то регулярно. Защото за усвояването на което и да е знание трябва да се измине пътя на процеса на учене. Във Виа Германика сме направили ученето на немски плавно, разнообразно като материал и полезно, защото е практически насочено. Това мотивира и облекчава много процеса на овладяване на езиковите знания. Но без АКТИВНОТО участие на обучаемия, без той да е усвоил предходния материал, следващият определено става труден. Не е достатъчно да се разбере материала, трябва и да се усвои. А когато ненаучените уроци се натрупат, те със сигурност не могат да се научат наведнъж. Не могат ефективно, празнините винаги остават. Често чувам в тези случаи въздишката: Ама този немски е много труден! Това клиширано оправдание измества истинската причина, а именно неполагането на труд. Така че и немският е лесен, ако си учиш уроците винаги – доказателства много – виж отзивите.

Гинка Витанова: Да учиш лесно означава да учиш комплексно!

Интересно е, че много клиенти очакват да учат само граматика, други се интересуват, колко диска ще имат на разположение, че да повтаряли вкъщи, трети смятат, че на курса трябва теоретично да изясняваме особеностите на немския език. Явно все още едностранчивият подход в чуждоезиковото обучение е изключително разпространен. Но как може един език, който и да е той, дори майчиния, да се учи фрагментарно? Тогава този език със сигурност е труден. Защото когато ти се наложи да предприемеш нещо с него – не можеш! Изводът обаче е, че не си учил по правилния начин. Овладяването на чужд език става лесно, когато учиш езика по всякакъв начин – и да говориш, и да пишеш, и да разбираш чуждата реч и при четене и при слушане. Този комплексен подход дава наистина страхотни резултати, защото отделните елементи се допълват по различен начин. Затова добрите съвременни учебни системи залагат на цялостното развиване на всички умения. А моят експертен подход във Виа Германика е не да накъсваме материала на нужен и ненужен, а да го спояваме още повече.

Гинка Витанова: Да учиш лесно означава да учиш на малки подредени стъпки!

Именно тази блестяща организация съм създала във Виа Германика: такава седмична натовареност, че материалът да е научим - и новия и стария. И такъв обем от знания, че да придобиеш достатъчен запас от езикови елементи и структури – не прекалено малко, не и прекалено много. Така че да може ВСЕКИ да го научи, естествено като положи (не много големите) усилия за усвояване на порцията материал ВСЕКИ ПЪТ, за всяко занятие. И всичко това в ясна и НЕПРЕКЪСНАТА прогресия, за да не се повтаря едно и също нещо на всяко занятие. Напредъкът в такъв случай е траен и практически ефективен – естествено в рамките на нивото, което си научил.

И така: Немският наистина е лесен, ако го учиш по правилния начин. Ние във Виа Германика сме за обучение в система, за цялостни и трайни знания. За да са полезни в ежедневието и работното място. Това включва активния учебен процес и от страна на всеки курсист. Ако споделяте този начин на учене, станете наш курсист – определено ще направите инвестиция в знания. Вижте предложенията ни за присъствено обучение тук. Всички тези принципи са залегнали и в новата ми авторска учебна система за онлайн-обучение Немският е лесен. Регистрирайте се в Онлайн Виа Германика сега и започнете да учите немски в стила, който вече познавате от моите статии.

Ще успеете!

Ваша Гинка Витанова

Линкове към другите части: втора част, трета част, четвърта част