Гинка Витанова: Ученето на думи – виж, как да го направиш лесно

Гинка Витанова: Ученето на думи – виж, как да го направиш лесно

2018-04-13 18:44:43
Гинка Витанова: Ученето на думи – виж, как да го направиш лесно

Как да науча думите по немски трайно? Какво да правя, за да ги зная наистина?

Това всъщност е най-често споделяният проблем от страна на курсистите на Виа Германика. Несъмнено ученето на лексиката е най-трудоемката част, когато човек се заеме с изучаването на който и да е чужд език. Мнозина дори считат огромния обем и разнообразната форма на думите за непреодолимо препятствие. Как можеш да решиш този проблем?

Учи думи без да ги забравяш! С Моите Мемокарти на Виа Германика.

Защото с тяхна помощ можеш да прехвърляш знанията си от краткосрочната в дългосрочната си памет. Как? Като спазваш един доста лесен принцип на повторение на думите в точна последователност през определено време.

Какво представляват и с какво се различават?

Моите Мемокарти на Виа Германика са създадени по личната ми идея и модифицират известните готови картотеки за учене на чужд език. Tе са лесни за прилагане и могат да се използват от всеки учащ според собствените му нужди. Те представляват красиви кутийки с бели карти и два разделителя. С помощта на двата цветни разделителя се образуват 3 групи карти. В тях думите или изразите, които ти искаш да запаметиш, се подреждат по следния начин в 3 категории:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. най-отпред: 1. група – нови думи

2. зад тях: 2. група – думи, които все още не знаеш добре и

3. най-отзад: 3. група – тези, които вече си научил.

Как да работиш с Моите Мемокарти?

На предната страна на картите се записва значението на български, а на гърба на немски.

Поне 3 пъти в седмицата се вземат мемокартите с новите думи от 1 група и след като се провери, дали са запомнени добре, се поставят съответно във втория или третия раздел. Ако не се знаят точно остават естествено в първия раздел. Думите от 2 група, които не са научени добре се преговарят всяка седмица и след проверката преминават в 3-я раздел, в случай че са научени, или остават във втора група.

На 3 седмици проверяваш, доколко добре си спомняш и думите от последната 3 група. Тези, които не знаеш добре, преместваш в първа група. И повтаряш. След 2 или 3 месеца отстраняваш думите от 3. група, които със сигурност знаеш. И продължаваш с новите. Когато разместваш мемокартите в различните групи според това дали наистина ти лично си ги научил е важно да ги слагаш винаги в различна последователност.

 

 

 

 

 

 

 

 

Моите Мемокарти на Виа Германика – какви принципи е важно да спазваш при ученето?

- Да преговаряш думите от 1. и 2. група наистина регулярно 2-3 пъти в седмицата.

- Да не слагаш картите в една и съща последователност в разделите.

- Да преговаряш думите и изразите от 3 група (тези, които знаеш) на 3 до 4 седмици в зависимост от интензивността на обучението ти.

- Да обръщаш посоките – в началото от български на чужд език, после обратно.

- Да казваш думите или изразите на глас спазвайки правилното произношение.

- Да попълваш своевременно с новите думи и да спазваш регулярността на прехвърляне от една група в друга.

- Да записваш на мемокартите само думите, които не можеш да запомниш. За другите си имаш тетрадка-речник и учебник.

Моите Мемокарти са разработени в четирите красиви цвята, за да се отличават в стаята ти и с радост да вземаш вълшебната умна кутийка. Можеш да ги комбинираш и с тетрадка-речник в същия цвят. Започни да учиш думите трайно! Без да ги забравяш!

Прочети също, какви са предимствата да учиш думи с Моите Мемокарти. 

А ако желаеш редовно да получаваш интересни статии и специални упражнения от Гинка Витанова, абонирай се за е-бюлетина на Виа Германика. Възможно е от всяка страница на сайта долу вдясно. Става за минута.