Подготовката за ТестДаФ и уменията за Самостоятелното учене

Подготовката за ТестДаФ и уменията за Самостоятелното учене

2020-07-12 18:55:42
Подготовката за ТестДаФ и уменията за Самостоятелното учене

Гинка Витанова: Tенденциите породени от практиката

Тази година се наложи и подготовката за ТестДаФ във Виа Германика да приеме различна форма на провеждане. При тези извънредни обстоятелства организирах напълно безплатна консултативна програма за нашите възпитаници, които желаят да се явят на ТестДаФ изпит сега. Професионалната отговорност, която в тези трудни времена трябва да се съчетава и с отговорността за общественото здраве и наложените от това външни изисквания към начина ни на работа, ме изправи пред предизвикателства, които тясно граничат не с обучение по немски, макар и на най-високо ниво, а с начина на учене.

Какво показа дистанционното обучение?

Кризата, която причини корона вирусът, се отрази на образованието в посоки, които преди дори не сме си представяли. Негативите естествено не са един или два, но какви са положителните страни? Единият важен извод, който всички трябва да извлечем от тази екстремна ситуация, е, че е наложително да провеждаме подготовка на учениците за самостоятелно учене и отговорно планиране на собствения учебен процес, независимо какво и къде се учи.

Самостоятелно и отговорно учене

Тези полезни умения, които трябва да се усвояват по време на цялостния образователен процес, са изключително необходими при подготовката за изпити за езиков сертификат. От години подготвям ученици за явяване на изпит за академичния сертификат по немски ТестДаФ, който се изисква при прием в немските и австрийски университети като доказателство за владеене на немски език. И винаги съм ставала свидетел на факта, че курсистите, можещи да организират правилно времето си за изпълнение на задачите, които съм поставила най-често за следващия ден, винаги достигат до най-високи резултати на изпита. Те са и с висока лична мотивация.

Опитът

Тази необичайна година постави настоящите ни курсисти, които завършиха ниво С1, но и мен самата пред ново предизвикателство: Как да се справим с подготовката за изпит като TestDaF ниво С1/ С2 неприсъствено? И тук уменията да се учи отговорно, да се поставят регулярно самостоятелни учебни цели, които да се изпълняват, се оказаха от особена важност. Естествено страхът, че без учител в жива връзка изпитните елементи не могат да бъдат подготвени, определено се появи. А той е лош съветник. И аз много добре зная това. А необичайната ситуация иска и нетрадиционен подход. И аз им го предложих, защото винаги съм подкрепяла целите на нашите курсисти всеотдайно и с всички усилия от моя страна. И сега те получиха моята помощ без изрични молби, с точен и обозрим надграждащ план на подготовка, при това напълно безплатно. С адекватност към времето.

Предпоставките

Известно е, че подготовката за ТестДаФ във Виа Германика върви целенасочено още от А1 ниво. Редом със систематично подредения учебен материал по нива в нашето обучение по немски са включени различни форми, чиято цел е да създадат трайни навици и умения за оптимално отговорно учене в самостоятелна форма. Не е за подценяване и фактът, че изпитните форми на ТестДаФ са познати на нашите курсисти от горните нива, защото работим по тях систематично. И въпреки това предизвикателството за всички ни е голямо: ще се справим ли по новия, непознат начин? Ще могат ли  курсистите бързо – все пак имаме на разположение само 2 месеца – да си изработят нови учебни нагласи? Въпроси с различни отговори според личността на курсиста.

Изводите:

Lernen lernen! Немският слоган, който обръща внимание на това да се научим да учим!

Учебните навици, да ръководиш собствения си учебен прогрес, със сигурност са ключът на бъдещето към успеваемост във всичко, с което се захванеш.  Именно затова учебните институции трябва да поощряват и подкрепят учениците да ръководят лично своя учебен процес като тяхна първостепенна цел. Личностният мениджънт, управлението на собственото време, поемането на лична отговорност за определяне и осъществяване на собствените цели - тези умения не са уменията на бъдещето, а на настоящето. Създаването  на предпоставки за тяхното развитие е задача на цялото ни общество.

Update cookies preferences